Velkommen til et nyt forum for kompetenceudvikling, samarbejde og synlighed
Hvorfor retter den i praksis førte idrætspolitik i de nordiske lande ikke i langt højere grad ind efter den forskningsbaserede viden om et voksende misforhold mellem idrætspolitikkens idealer og den faktiske virkelighed i idrætsudøvelse og benyttelse af idrætsanlæggene?
Optakt til webinaret Idrætspolitikkens nordiske paradokser
Læs tredje og sidste del af artikelserien om fremtidens idrætspolitik.
Er enigheden om foreningslivet som den sande bærer af demokrati, identitet og sammenhængskraft efterhånden så rodfæstet og kulturelt og politisk altædende, at udkommet i praksis efterhånden hverken er specielt demokratisk eller sammenhængende i forhold til virkeligheden?
Fremtidens idrætspolitik. Hvad kan vi lære af Holland?
Læs anden del af en artikelserie om ny inspiration til fremtidens danske idrætssektor. Holland er måske den mest innovative idrætsnation i Europa i disse år og potentielt stærkt inspirerende for fremtidens danske idrætssektor.
Fremtidens idrætspolitik. Hvad kan vi lære af Litauen?
Læs første del af en artikelserie om ny inspiration til fremtidens danske idrætssektor. Litauen er på vej ud i overhalingsbanen på flere områder.
Læs IdrætsPlatformens beretning for et 2023, hvor IdrætsPlatformen kom med en række konkrete idrætspolitiske udspil, afholdt studieture og webinarer og naturligvis var en del af Idrættens Branchedage.
Hvordan kunne en ny national vision for idrætten se ud, når DIF og DGI’s snart 10 år gamle Vision 25-50-75 (Bevæg dig for livet) udløber med udgangen af næste år? Det kunne give rigtig god mening at samles om en ny national vision, som langt mere bevidst går efter at involvere og styrke alle de indsatser og aktører, som har relevans for fremtidens fællesskaber og fremtidens idrætsdeltagelse. IdrætsPlatformen giver nogle bud på fremtidens vision for idrætten.
Et kig på den amerikanske tradition for wellness kan give inspiration til nye pengestrømme eller partnerskaber, som kan bidrage til at udvikle idrættens tilbud og idrættens infrastruktur i fremtiden. Læs mere om rapporten Global Wellness Economy Monitor 2023 fra Global Wellness Institute.
Den hollandske ‘Athletic Skills Model’ kan være en stor inspiration til fremtidens idrætsundervisning og fremtidens idræts- og talentmiljøer herhjemme.
Baggrund: Den engelske researcher Nick Rowes teori om ’sporting capital’ giver et sprog og et redskab til at forstå borgernes forudsætninger for at være idrætsaktive. ‘Sporting capital’ kan hjælpe med at udvikle fremtidens idrætsmiljøer og skærpe indsatserne for at styrke idrætsdeltagelsen. IdrætsPlatformen vil arbejde med Sporting Capital i forskellige sammenhænge igen i 2024.
Baggrund: I fodboldens verden er stadig flere ambitiøse trænere og klubber i talentsystemerne dybt optagede af at optimere på de sidste 5 procent i jagten på den næste topspiller, men måske burde vi hellere reflektere lidt dybere over de første 95 procent af den oplevelse, vi giver børn og unge i landets fodboldmiljøer?
Inspiration: Silkeborg IF går nye veje for at give glæden ved boldspillet og det medfølgende fællesskab videre til den ældre generation. Gåfodbold er verdens mest oplagte spil at sætte i værk for ældre boldspillere, men for at få succes med gåfodbold skal man først løbe fra mange fodboldgenerationers indgroede kultur og selvforståelse.
Rapport: Hvordan kan man bedst fremme en god motionskultur og en fysisk aktiv hverdag på eller med udgangspunkt i arbejdspladserne?
Baggrund: Nøglen til at gøre flere danskere idrætsaktive ligger i at bringe Idrættens infrastruktur langt mere i spil i forhold til idræts- og aktivitetsudvikling og udvikling af mere motiverende tilbud til den mindst aktive del af befolkningen. Vejen til magiske idrætsfaciliteter i lokalsamfundene går lige så meget gennem de menneskelige ressourcer i faciliteterne som gennem store anlægsbevillinger. Nationale omstillingsmidler til at udvikle fremtidens idrætsmiljøer kunne gøre en kæmpe positiv forskel.
Vejen Idrætscenter er både som vært for Idrættens Branchedage og for mere end en mio. årlige gæster med til at sætte en ambitiøs retning for fremtidens idrætsfaciliteter og idrætssektoren i Danmark. Læs om en af Danmarks mest inspirerende idrætsfaciliteter.
Tag et kig på det samlede konferenceprogram og oplægsholdere på Konferencen på Idrættens Branchedage i Vejen Idrætscenter i dagene 31. oktober - 1. november.
Boganmeldelse. Dansk Idrætspolitik. Idrætten i Kulturministeriet gennem 50 år.
Læs IdrætsPlatformens beretning fra foreningens ordinære generalforsamling den 19. juni 2023.
Kommentar af Henrik H. Brandt
To diskussioner, vi godt kan lukke om fremtidens fodboldbaner - og to diskussioner, vi bør tage hul på.
Hvad skal foreningen IdrætsPlatformen Danmark beskæftige sig med i de kommende år som en tværgående græsrodsorganisation for aktørerne i den danske idrætssektor? Bestyrelsen i IdrætsPlatformen har på baggrund af en analyse af 13 helt centrale udviklingstræk i den danske idrætssektor udarbejdet en strategi, som sætter retningen for de primære indsatsområder for IdrætsPlatformen Danmark.
Vi skal passe alvorligt på med ikke at blive så forgabt i vores unikke lovgivning og tradition på folkeoplysningsområdet, at vi helt forsømmer debatten om de ganske store strukturelle udfordringer i idræts- og fritidssektoren.
IdrætsPlatformen har sendt en situationsanalyse og tre helt konkrete forslag til udvikling af fremtidens idrætssektor som høringsbidrag til regeringens kommende kulturpolitiske redegørelse, som offentliggøres i nærmeste fremtid.
Tag med på IdrætsPlatformens studietur til ‘Fremtidens idrætslandskaber i Holland og Belgien’ den 22.-24. maj 2023.
Hvad er de 13 mest centrale tendenser og udfordringer i den brede danske idrætssektor?
Nedenfor finder du IdrætsPlatformen Danmarks bud på en række helt centrale tendenser og udfordringer, som dybest set hver især kunne begrunde deres egen ‘handlingsplan’, og som samlet har den største betydning for, at den danske idrætssektor er godt nok rustet til fremtiden.
Hvis vi virkelig vil have flere med, kræver det et sporskifte i idrætspolitikken.
Den kommende nye regering har en enestående chance for at agere på et stærkt vidensgrundlag om, hvordan man får flere med i idræt og bevægelse.
Dødsfald. Tirsdag den 14. juni døde Svend Elkjær i sit hjem i Boroughbridge i Yorkshire. Det er med stor sorg, at IdrætsPlatformen har modtaget meddelelsen om, at vort højt værdsatte bestyrelsesmedlem, den utrættelige danske forkæmper for en mere ’vibrant, viable, and visible’ idrætssektor, Svend Elkjær, er død.
Tag med IdrætsPlatformen på temabesøg i efteråret og vær med til at udvikle og gentænke idrætsfaciliteternes rolle som hub og katalysator i deres lokalmiljøer.
IdrætsPlatformen trækker nogle af idrættens mest innovative ildsjæle og mest spændende metoder og tendenser ind i samme lokale på Idrætsmødet i Aalborg den 22.-23. juni på sporet ‘Idrættens innovatører’.
Læs mere om program og tilmelding.
En status på IdrætsPlatformen Danmark.
Husk Generalforsamlingen i klublokalerne hos BK Skjold, PH Lings Allé 10, 2100 København Ø, mandag den 23. maj kl. 16.00. Husk også medlemsmøde om Kulturministeriet og idrætspolitikken samme dag kl. 14.00-15.50.
Tør idrætten høre sandheden om sundheden?
Deltag i webinaret ‘hvordan har idrætten det med ‘Hvordan har du det?’, tirsdag den 11. maj kl. 09.00-10.00.
Sporting Capital-teorien omsat til praksis kan støbe fundamentet for en dramatisk stigning i idrætsdeltagelsen.