Den lige vej til bedre bevægelse er snørklet

University of Applied Sciences i Amsterdam er et af udviklingsmiljøerne for ’Athletic Skills Model’ både i de fysiske undervisningsmiljøer og i uddannelsen af idrætslærere og -pædagoger. Foto: Henrik H. Brandt

Baggrund: Den hollandske ‘Athletic Skills Model’ kan være en stor inspiration til fremtidens idrætsundervisning og fremtidens idræts- og talentmiljøer herhjemme.

Af Henrik H. Brandt, journalist og daglig leder af IdrætsPlatformen Danmark

Sportens regelryttere ville klø sig fortvivlet i nakken, hvis de så de bevægelseslandskaber, hollandske forskere og designere i disse år designer i såvel haller som på udendørs arealer i boligområder, uddannelsesmiljøer eller omkring idrætsfaciliteter.

De farvestrålende baner lever ikke op til standardmålene for nogen idrætsgrene. Selv om børn næppe ville kunne stå stille, hvis man slap dem løs på arealerne, er det tydeligt, at der også ligger en uddannelsesfilosofi bag bevægelseslandskaberne, som således kun er det synlige symbol på den i Holland stadigt mere udbredte ’Athletic Skills Model’.

IdrætsPlatformen har ad flere omgange besøgt de hollandske bagmænd bag ’Athletic Skills Model’ på bl.a på Amsterdam University of Applied Sciences.

Modellen var repræsenteret ved Idrættens Branchedage i Vejen i november, hvor Jorick Hendricksen holdt et fremragende oplæg med konkrete eksempler på, hvordan kendte sportsstjerner i praksis overførte deres barndomserfaringer fra andre sportsgrene til deres nuværende elitekarriere.

Den danske leverandør af idrætsfaciliteter A-Sport har indledt et samarbejde med hollænderne på facilitetssiden. Det er ambitionen at gøre endnu mere for at udbrede og diskutere såvel filosofierne som det fysiske udtryk for ’Athletic Skills Model’ i Danmark i de kommende år.

Tidlig specialisering med negative konsekvenser
”Dokumentationen er klar. Det forudsætter ikke tidlig specialisering eller intens træning at opnå de maksimale sportspræstationer i en idrætsgren. Det bliver samtidig stadig mere tydeligt, at tidlig specialisering i en idrætsgren fører til negative konsekvenser som skader, udbrændthed og frafald,” som det hedder i forordet til grundbogen i Athletic Skills Model.

’Athletic Skills Model’ bygger på såvel forskning som årtiers praktiske erfaringer.

Helt grundlæggende er filosofien, at en alsidig motorisk og idrætslig udvikling både er fordelagtig for senere talentudvikling og specialisering i en konkret idrætsgren. Samtidig er alsidige motoriske færdigheder ganske enkelt afgørende byggesten for at skabe en idrætsaktiv befolkning gennem et helt livsforløb.

På den måde spiller ’Athletic Skills Model’ fremragende sammen med en anden teori, nemlig ’Sporting Capital’, som netop har idrætslige færdigheder og psykologiske aspekter med blandt byggestenene i de kompetencer, som dokumenterbart støber forudsætningerne for en mere idrætsaktiv befolkning.

En af hallerne på Amsterdam University of Applied Sciences. Foto: Henrik H. Brandt

Man kan sige det på en anden måde: Den lige vej til en mere talentfuld generation af sportsudøvere og en mere bevægelsesparat og motiveret befolkning skal være mere snørklet…

Væk med tidlig specialisering og alvorstung træning i stadigt mere ’seriøse’ og professionelle idrætsmiljøer.

Ind med en bevidst fokus på træning af og transferværdi mellem et bredt udsnit af bevægelsesformer og idrætslige erfaringer.

En inspiration og en kritik
Modellen med eksempelvis Ajax’ og det hollandske landsholds fysiske træner gennem årtier, René Wormhoudt, blandt forfatterne er en inspiration til bedre træning, men på mange måder også en kritik og en advarsel mod de stadigt mere ’seriøse’ og fokuserede talentakademier, man også ser skyde op herhjemme i disse år i eksempelvis de store holdsportsgrene:

Vejen til topniveau i en idrætsgren fra barndom til seniorkarriere er aldrig lineær, og bagmændene til ’Athletic Skills Model’ er bekymrede over den udvikling, de oplever specifikt i mange talentmiljøer og generelt i en befolkning, som ganske enkelt og dokumenterbart er mindre bevægelsesparat og motorisk alsidig end tidligere.

Grundbogen dokumenterer, hvordan vestlige børn for tre-fire årtier siden var i bedre form og mere motorisk alsidige, fordi de helt naturligt spillede og legede mere selv, og fordi de ikke i samme grad som i dag tog et tidligt og ensidigt karrierevalg i konkrete sportsgrene, som de måtte vise talent for.

Skills Garden i Almere er en fortolkning af principperne i ‘Athletic Skills Model’. Foto. Henrik H. Brandt

Hvis vi ikke kan vende tilbage til en fortid uden mobiltelefoner, computerspil og voksenstyret fritid og dermed en mere ’naturlig’ alsidig motorisk indlæring, kan vi i det mindste arbejde med, at fritidens bevægelseslandskaber, skolernes idrætsundervisning samt idræts- og talentmiljøernes træning bygger på et fornuftigt og alsidigt fundament som eksempelvis ’Athletic Skills Model’.

I den søjleopdelte danske idrætsmodel kan det med inspiration fra ’Athletic Skills Model’, være et stort potentiale også at finde en rolle til idrætsfaciliteterne i modellen.

Faciliteterne kan både fysisk og menneskeligt tage rollen som udbyder af den grundlæggende motoriske træning og de faciliteter, der går på tværs af de mere specialiserede idrætsgrene i lokalområdet. Måske kan ’Athletic Skills Model’ ligefrem blive en forretningsmodel på tværs af idrætsgrene for entreprenante faciliteter og instruktører?

Bevægelsesskiven i ’Athletic Skills Model’ indeholder 10 grundlæggende og gensidigt komplementerende færdigheder. Kilde: ’Athletic Skills Model’

’Athletic Skills Model’ bygger med udgangspunkt i den enkeltes fysiske og motoriske udvikling på træning og indlæring i 10 grundlæggende bevægelsesfærdigheder, som tilsammen styrker koordination, fart, styrke, fleksibilitet og udholdenhed. Modellen implementeres i disse år blandt andet i undervisningen af fremtidens idrætslærere og -pædagoger i Holland, men er også et efteruddannelseskoncept for eksempelvis trænere og instruktører, som går fint i spænd med de forskellige idrætsgrenes mere specialiserede uddannelser.

Folk og forskere med dybere forstand på idrætspædagogik eller aldersrelateret træning vil givet mene, at elementer fra ’Athletic Skills Model’ allerede er til stede i de faglige mål for skolernes idrætsundervisning eller i de anbefalede træningsplaner for specifikke idrætsgrene.

’Athletic Skills Model’ er dog en både gennemarbejdet, velunderbygget og praktisk implementerbar model for bedre motorisk udvikling af fremtidens sportstalenter og en mere bevægelsesparat befolkning generelt.

I en tid, da folkeskolen er på vej væk fra 45 minutters obligatorisk og måske mere mekanisk fysisk aktivitet om dagen, kunne man eksempelvis hente inspiration i ’Athletic Skills Model’ til at drøfte, hvilke helt konkrete motoriske færdigheder og idrætserfaringer, skolen skal give eleverne med på rejsen – akkurat som man drøfter formelle krav og færdigheder i de boglige fag.

Litteratur: Wormhoudt, R., Savelsbergh, Geert J.P., Teunissen, Jan Willem, Davids, Keith: “The Athletic Skills Model. Optimizing talent development through movement education.” Routledge, 2018.

IdrætsPlatformen vil i løbet af 2024 arbejde for at få introduceret ’Athletic Skills Model’ i Danmark – eksempelvis gennem konkrete undervisningsforløb.

Previous
Previous

På sporet af wellness. Inspiration til markedet for idræt og motion

Next
Next

Sporting capital som en vej til flere idrætsaktive og bedre idrætsmiljøer